Drivkraft Passion

En blogg om sponsring & event

filip.mansson@sportmarknadsforare.se

Konsten om att skapa (och behålla) teamkänslan

09.12.2016 08:54

Konsten om att skapa (och behålla) teamkänslan

Egentligen finns det ingenting nytt med att vi människor har ett naturligt behov av att bli uppmärksammade och känna oss delaktiga i våra nätverk och teamen vi arbetar i. Arbetsorganisationerna har idag dock blivit alltmer splittrade, antingen geografiskt (företagen blivit snabbare på att starta upp kontor i olika städer / länder) eller helt enkelt på grund av att närvaron på arbetsplatsen har minskat genom den digitala utvecklingen och mobila kontoren. Det “spontana” umgänget på arbetsplatsen blir inte av på samma sätt som det gjorde förr.

Frågar man vem som helst i ledarposition så borde alla vara överens om att personalens välmående och motivation är extremt viktiga faktorer för företagets framtid. Med tanke på detta känns det konstigt hur ofta personalaktiviteterna ändå prioriteras (eller glöms) bort när det finns mycket att göra.

 

Alla företagsaktiviteter behöver verkligen inte vara storslagna julfester eller konferenser som planeras in flera månader i förväg. Ta med ditt gäng en helt vanlig eftermiddag, stick ut, gör någonting roligt tillsammans! Företag som aktivt satsar på att bygga upp och behålla teamkänslan vinner stort på det bl.a. på grund av följande anledningar:

  • Personer som känner sig delaktiga är oftast motiverade och mer benägna att skapa resultat.
     
  • Aktiviteter som har ett “teambuilding”-syfte ökar gruppens förmåga att arbeta ihop och kommunicera med varandra.
     
  • Vinnande koncept skapas när teamets medlemmar förstår varandra och utnyttjar varandras styrkor.
     
  • Alla känslor smittas. Såväl positiva som negativa. De chefer som visar att de bryr sig om sin personal får garanterat tillbaka detta engagemang. Som, såklart, gynnar hela företaget.
     

Som Henry Ford en gång har sagt: Coming together is the beginning. Keeping together is progress. Working together is success.

 

Lägg lite extra omtanke på dina medarbetare under 2017! Olika typer av workshops, aktivitetsdagar och kick-offer (även spontana sådana) är fantastiska sätt att samla ihop gruppen och skapa “vi”-känslan i teamet. När hela organisationen tas från kontoret till en ny omgivning blir det lättare att släppa hierarkierna och arbetssätten som vanligtvis gäller. Att ställa gruppen inför annorlunda utmaningar skapar nya typer av kreativitet och tankar som oftast fortsätter att ge energi under en lång tid framåt. Behöver ni tips på lokaler eller aktiviteter, se utbudet på Venuu.se för möten och företagsfester.

 

Dela er passion.

Skribent: Oona von Zweygbergk, Oona@venuu.se